h

Mega-winkelpark bij Ressen doodsteek voor Nijmeegse winkeliers

25 februari 2013

Mega-winkelpark bij Ressen doodsteek voor Nijmeegse winkeliers

De SP steunt Nijmeegse ondernemers in hun verzet tegen de plannen voor de aanleg van het zogenaamde retailpark bij Ressen. Het college van GroenLinks, PvdA en D66 is van plan om door te gaan met de aanleg van dit mega-winkelpark in Nijmegen-Noord. In de huidige tijd van economische onzekerheid en toenemende internetverkoop betekent dit volgens de SP de doodsteek voor de kleine winkeliers in Nijmegen.

De SP ziet geen brood in de ontwikkeling van een mega-winkelcentrum van zo’n 30.000m2 aan de rand van de stad. SP raadslid Renske Helmer: “Het college stelt dat er geen concurrerende winkels in het winkelpark mogen komen maar dat is natuurlijk een loze belofte. Een winkelcentrum van deze grootte is per definitie concurrentie voor de binnenstad. Of het nu goede of slechte financiële tijden zijn, mensen kunnen maar een keer hun geld uitgeven. Ze gaan naar het nieuwe mega-winkelpark of blijven in onze bruisende binnenstad. ”

Het is volgens de SP terecht dat de middenstand laat weten not amused te zijn met dit megalomane plan. Voor kleine ondernemers die het nu net redden kan concurrentie van een mega-winkelpark de doodsteek betekenen waardoor ze binnenstad verlaten. Met als gevolg een nieuw leeg pand zonder opvolging. De SP zou dan ook liever zien dat het college alles op alles zet om de leegstand op te lossen door het centrum aantrekkelijker te maken. Helmer: “Het college van GroenLinks, PvdA en D66 biedt hiervoor geen oplossingen. Het aanleggen van een WIFI-netwerk is goed maar zet geen zoden aan de dijk als aan de andere kant bezoekers massaal worden weggejaagd door het dramatische parkeerbeleid. Steeds hogere parkeertarieven, avondparkeren en straks ook nog het kentekenparkeren maken dat mensen het stadscentrum mijden. Dit moet snel een halt worden toegeroepen. En als we het openbaar vervoer voor ouderen weer gratis maken zal deze groep ook weer makkelijker het centrum kunnen bezoeken.”

Ook wil de SP dat de gemeentelijke lasten voor kleine ondernemers in huurpanden fors verlaagd worden zodat ze wat meer financiële lucht krijgen. Helmer: “In een periode dat winkeliers alle zeilen moeten bij zetten om hun zaak draaiende te houden, in een periode dat mensen meer en meer via het internet hun aankopen doen, in een periode dat de leegstand in de binnenstad toeneemt organiseert het stadsbestuur aan de rand van de stad op Amerikaanse wijze concurrentie voor haar eigen ondernemers. En dat terwijl rond Plein 1944 ook nog allemaal nieuwe winkels moeten komen. Kortom, stop het mega-winkelpark, red de binnenstad!”

SP Gelderland: provincie moet plannen mega-winkelcentrum Ressen tegenhouden
Download de actieposter

U bent hier