h

Raad steunt SP: geen vertrekbonus voor Stadsregiobaas Modder

9 november 2012

Raad steunt SP: geen vertrekbonus voor Stadsregiobaas Modder

De Nijmeegse gemeenteraad heeft zich woensdagavond met de SP uitgesproken tegen de bovenwettelijk vertrekpremie van Stadsregiovoorzitter Jaap Modder (PvdA). Een nipte meerderheid van de raad schaarde zich achter de oproep van SP-fractievoorzitter Hans van Hooft om aan Modder geen vertrekbonus van ruim een ton uit te keren.

Maandag trok de SP aan de bel toen bleek dat de vertrekkende voorzitter van de Stadsregio bovenop de reguliere wachtgeldregeling ook nog eens een premie van 109.000 euro meekreeg om een ontstaan pensioengat te dichten. De SP is blij met de steun van de gemeenteraad.

Van Hooft: “Een dergelijke premie bovenop de riante wachtgeldregeling is voor een politiek ambtsdrager een unicum in Nederland. Ik ken niet één wethouder, gedeputeerde of minister die ooit met zo’n extra bonus is vertrokken.”

Hoewel een ruime meerderheid van de gemeenteraad zich kon vinden in de opvattingen van de SP bleek het bij de stemming toch nog spannend te worden. Twintig van de negenendertig raadsleden steunden de motie van de SP. De fracties GroenLinks, D66, De Nijmeegse Fractie en 2 raadsleden van de PvdA stemden tegen het voorstel om een streep door de premie te zetten.

Met het aannemen van het SP-voorstel hebben de Nijmeegse afvaardiging in de Stadsregio en het college van B&W opdracht gekregen om alles in het werk te stellen om de bonus terug te draaien. De 19 andere gemeenteraden in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen worden opgeroepen ook een standpunt in te nemen over de vertrekbonus.

Het college van bestuur van de Stadsregio heeft inmiddels laten weten dat er niet aan de regeling met Modder getornd kan worden: "De Stadsregioraad heeft een besluit genomen en dat kan niet meer worden teruggedraaid." Komende weken zal blijken of een meerderheid van de Stadsregioraad het eerdere besluit alsnog zal herzien.

U bent hier