h

'Overal waar onrecht is zullen ze ons tegen blijven komen.'

13 september 2012

'Overal waar onrecht is zullen ze ons tegen blijven komen.'

Een strijdbare Emile Roemer sprak woensdagavond in het Paard van Troje in Den Haag honderden aanwezige SP'ers toe op de verkiezingsavond. De SP behoudt ondanks een felle tweestrijd tussen PvdA en VVD de huidige vijftien zetels. Roemer: 'Ja. Ik ben ontzettend trots op deze partij en de miljoen mensen die voor ons partij gekozen hebben. En ja, ik ben ook teleurgesteld. Dat is logisch als je een tijdlang zo hoog in de peilingen stond. Maar dat duurt ongeveer vijf minuten. Onze campagne voor de volgende verkiezingen begint namelijk -zoals we dat van de SP gewend zijn- vandaag.'

Tijdens zijn toespraak bedankte Roemer de miljoen mensen die vandaag voor de SP gekozen hebben en feliciteerde hij VVD, PvdA en nieuwkomer 50Plus met hun knappe prestatie.

'We hebben een mooie campagne gevoerd. Meer mensen dan ooit deden mee. We hebben een ongelooflijke strijd gestreden de afgelopen weken en maanden. Elke stad, elk dorp, elke straat, elke fabriek waren we te vinden. Al die mensen wil ik ontzettend bedanken', aldus Roemer. 'Het aantal vrijwilligers is gegroeid, ons aantal leden steeg fors en ons verhaal kan op brede waardering rekenen. Wat nog niet gelukt is, is mensen overtuigen dat onze partij ook daadwerkelijk aan de macht kan. Dat is de volgende stap. Maar ook Churchill begon ooit met één stap terug.'

Roemer eindigde zijn toespraak met een harde belofte aan de miljoen mensen die de SP hun stem toevertrouwden. 'We zijn die miljoen mensen heel wat verschuldigd. Ze hebben ons het vertrouwen gegeven, dat is het hoogste goed wat mensen je kunnen geven. Wij blijven knokken, en overal waar onrecht is zullen ze ons tegenkomen. Of dat nu in het kabinet is of erbuiten zien we de komende maanden wel. Maar ze zullen ons tegenkomen, in of buiten het parlement. Deze partij staat als een huis. Gisteren, vandaag en morgen.'

Nijmegen
In Nijmegen won de SP licht ten opzichte van de vorige Tweede Kamer-verkiezingen door van 13,1% naar 15,0% van de stemmen te gaan. De PvdA kwam als grote winnaar uit de bus met 32,2% van de stemmen. Nipt na de VVD is de SP momenteel de derde partij van Nijmegen. Zoals gebruikelijk behaalden de drie linkse partijen een ruime meerderheid onder de Nijmeegse kiezers, ook al verloor GroenLinks bijna twee derde van haar aanhang uit 2010.

Afdelingsvoorzitter Matthias van Hunnik: "We hebben een fantastische campagne gevoerd met al onze vrijwilligers. Nooit eerder hebben zo veel SP-leden zich ingezet bij de verkiezingen en daar mogen we trots op zijn. Natuurlijk hoopten we op een betere uitslag, maar gezien het strategische stemgeweld is dit toch een mooi resultaat."

U bent hier