h

Laat ROC-leerlingen kennismaken met schouwburg

18 juni 2012

Laat ROC-leerlingen kennismaken met schouwburg

De recessie slaat ook toe in de schouwburg. Het aantal stoelen dat bezet wordt is de laatste jaren teruggelopen. Daar heeft de SP iets op gevonden. Gemeenteraadslid Bert Velthuis nam het initiatief om ROC-studenten –doorgaans geen doorgewinterd schouwburgpubliek- voor een gereduceerd tarief de overgebleven stoelen in het theater aan te bieden voor een kennismaking met de schouwburg. Zowel het ROC als de schouwburg toonden zich enthousiast over het plan.

Het SP-raadslid kwam op het idee tijdens een bezoek aan de ROC-locatie bij het station waar hij aanwezig was bij een scholierendebat. Op zijn vraag aan de zaal of de jongeren wel eens een bezoek aan de schouwburg hadden gebracht antwoorde slechts één van de vijftig leerlingen bevestigend.

Navraag bij het ROC leerde dat de school het wel ziet zitten om studenten meer in contact te laten komen met de wereld van de schouwburg. Maar ook de schouwburg was onmiddellijk enthousiast, vooral als aan het bezoek ook educatie wordt gekoppeld. En zo gingen ROC en Schouwburg op initiatief van de SP rond de tafel. De samenwerking biedt vele mogelijkheden. Naast theaterbezoek wordt ook gekeken naar stage-mogelijkheden.

Bert Velthuis: “Het zou goed zijn dat ook ROC leerlingen meer in aanraking komen met cultuur. De meeste ROC leerlingen hebben een VMBO achtergrond. De praktijk wijst uit dat deze leerlingen veel minder met kunst en cultuur in aanraking komen dan Havo,- en VWO leerlingen. Jong geleerd is oud gedaan, is een gezegde dat waarschijnlijk ook bij cultuureducatie opgaat. Overal zien we de tweedeling rijk- arm, gezond-ongezond, kansrijk-kansarm. Die tweedeling moeten we tegengaan en daarom zou het goed zijn als studenten van het ROC kennismaken met de schouwburg. Er gaat veel subsidie naar de schouwburg. Niet aleen mensen met een dikke portemonnee zouden daarvan moeten profiteren. Anders wordt het verschil tussen de wereld van Henk en Ingrid en de wereld van Jean Pierre en Nicolette alleen maar groter. Integratie moet veel breder gezien worden dan alleen de discussie autochtoon /allochtoon.”

Leerlingen van het ROC moeten wel voor de kaartjes gaan betalen. Het bedrag dat gevraagd wordt zou ongeveer gelijk moeten zijn aan een bioscoopkaartje.
Studenten van het ROC worden begeleid om hun burgerschapscompetenties te behalen. Het bezoeken van een theatervoorstelling kan daar een waardevol element van zijn. Uiteindelijk worden ROC leerlingen middels onderwijs voorbereid op een weerbare positie in het latere leven.

Op dit moment gaan de schouwburg en het ROC aan de slag om te kijken hoe de samenwerking vorm kan worden gegeven. De SP vindt dat beide instellingen wat dat betreft goede ideeën hebben. De mogelijkheden worden eerst in kaart gebracht en vervolgens wordt gekeken welke ideeën praktisch haalbaar zijn.

U bent hier