h

ROOD confronteert huisjesmelker met wantoestanden

23 april 2012

ROOD confronteert huisjesmelker met wantoestanden

Afgelopen donderdag hebben de SP-jongeren van ROOD samen met een groep boze bewoners van een complex aan de Kerkstraat huisbaas Emmy van der Tol geconfronteerd met misstanden aan hun woonsituatie. De huisbaas kreeg een contract aangeboden waarin ROOD en de huurders van de woningen eisen dat er op vele punten verbeteringen worden doorgevoerd. ROOD steunt de bewoners al geruime tijd in hun strijd voor een betere woonomgeving, maar helaas blijken de herhaalde oproepen van de bewoners aan dovemansoren gericht.

Mevrouw van der Tol is vooralsnog blind voor de volkomen terechte wensen van haar huurders en weigert het contract te tekenen. De eisen van de bewoners variëren van het brandveilig maken van het complex tot het plegen van noodzakelijk onderhoud.

Na klachten van oud-bewoners bracht ROOD in het najaar van 2011 een bezoek aan het complex waar inderdaad een hoop misstanden bleken te zijn. Verrotte kozijnen, beschimmelde douches, gevaarlijke brandtrappen, intimidatie en als klap op de vuurpijl een huisbaas die permanent onbereikbaar is voor vragen van bewoners.

ROOD besloot daarop direct actie te ondernemen en heeft samen met de bewoners alle klachten op een rijtje gezet en vervolgens een contract opgesteld waarin de huurders verbetering eisen.

Oud-bewoner Yurre Wieken: “Ik leefde in een krot en mijn klachten werden genegeerd, daarom ben ik uit ellende verhuisd.”

Ook ROOD-voorzitter Tatum Postema heeft polshoogte genomen: “Bewoners worden hier echt uitgebuit door Emmy van der Tol. Het moet maar eens afgelopen zijn met deze praktijken. Verhuurders profiteren al meer dan genoeg van de woningnood in studentensteden."

ROOD heeft de huisbaas afgelopen donderdag uitgenodigd om vandaag het contract te komen ondertekenen en de bewoners te woord te staan, maar mevrouw van der Tol heeft geen gebruik gemaakt van deze gelegenheid. Daarmee laat zij haar huurders opnieuw in de kou staan en komt er dus geen verbetering in de woonsituatie van de tachtig huurders op het complex. ROOD beraadt zich momenteel op nieuwe acties in samenwerking met de bewoners.

De SP-jongeren voeren al jaren actie tegen huisjesmelkers. Zo wordt ieder jaar een verkiezing georganiseerd waarin de slechtste huisbaas van het jaar wordt verkozen. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de machtspositie die verhuurders hebben door de krapte op de woningmarkt in Nijmegen. Jongeren en studenten komen moeilijk aan een woning waardoor huisjesmelkers vrij spel krijgen. Het gevolg is dat veel jongeren geconfronteerd worden met extreem hoge huurprijzen, achterstallig onderhoud, schimmige servicekosten en intimidatie door verhuurders.

ROOD is van mening dat iedereen recht heeft op een leefbare, betaalbare en veilige woonomgeving en zal hiervoor blijven opkomen.

Bekijk ook de nieuwsuitzending van Nijmegen1tv die uitgebreid aandacht besteedt aan de actie van ROOD:

Nieuwsuitzending 24 april door nijmegen1

U bent hier