h

Emile Roemer: Land in zorgen, tijd om te kiezen.

22 april 2012

Emile Roemer: Land in zorgen, tijd om te kiezen.

Nederland verkeert in zwaar weer – en de regering weet het niet meer. Dat is slecht nieuws voor iedereen die zich zorgen maakt over de toekomst. Ons land zit in zorgen maar het kabinet ziet geen uitweg. Premier Mark Rutte, vicepremier Maxime Verhagen en gedoger Geert Wilders dragen, met hun partijen, een zware verantwoordelijkheid voor de doodlopende straat waarin ze Nederland hebben gestuurd. Ik realiseer me dat het voor hen moeilijk was – maar politiek gaat nu eenmaal niet over makkelijke dingen. Ze hebben verzaakt, dat is hoe dan ook de conclusie. Ik wijs liever geen hoofdschuldige aan, ze zijn er samen niet uitgekomen. Wekenlang hebben ze onderhandeld - maar al die tijd is er niet gehandeld en daar zitten we nu met zijn allen mee. We zijn terug bij af, de regering staat met lege handen, terwijl de crisis doorbijt en het land in last is.

De kiezers moeten oplossen wat het kabinet niet kon. Zo werkt de democratie. En die heb je in tijden van crisis meer dan ooit nodig om de zaak weer op orde te krijgen. Ik heb veel vertrouwen in de komende verkiezingen. De SP is zich bewust van de grote verantwoordelijkheid om Nederland zo snel als kan aan een werkende regering te helpen, die een sociale uitweg uit de crisis weet te vinden. Ik weet dat pijnloze oplossingen niet bestaan. Dat verwacht ook niemand. Maar juist dan is maatwerk nodig, dat de mensen met de minste mogelijkheden en geen schuld aan de crisis ontziet en een redelijke bijdrage vraagt van de mensen met ruimere middelen en meer verantwoordelijkheid voor de toestand waarin we zitten, om er weer boven op te komen. We zullen zaken die te lang zijn blijven liggen, nu resoluut moeten aanpakken om te voorkomen dat we doorsukkelen en dieper in de crisis raken. De SP zal snel met suggesties komen en die aan kiezers en collega-partijen voorleggen.

Ondanks de grote zorgen waarvoor we ons nu gesteld zien, heb ik er vertrouwen in dat er fatsoenlijke oplossingen te vinden zijn, die ons land weer op gang krijgen en onze burgers het perspectief bieden dat deze regering niet bieden kon. Ik roep iedereen op om met ons mee te denken en alternatieven voor een beter Nederland aan te dragen. Ik hoop dat andere partijen ook hun bijzondere verantwoordelijkheid in deze moeilijke tijd beseffen en met ons willen samenwerken om beter uit deze crisis te komen. Op onze inzet mag iedereen rekenen.

Emile Roemer.


U bent hier