h

20 maart: #studierecht in actie voor betaalbaar onderwijs

9 maart 2012

20 maart: #studierecht in actie voor betaalbaar onderwijs

De SP-jongeren van ROOD Nijmegen komen 20 maart samen met studenten in actie tegen de grootste bezuinigingen op het hoger onderwijs sinds de invoering van de studiefinanciering. Staatssecretaris Zijlstra (VVD) heeft in januari bekend gemaakt dat hij de studiefinanciering tijdens de masterfase wil afschaffen en het reisrecht van de OV-jaarkaart wil inkorten. Een dom en onverantwoord plan, vindt de SP. Studenten worden op hoge kosten gejaagd en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs komt ernstig onder druk te staan. Op dinsdag 20 maart wordt er bij het Centraal Station een grote demonstratie georganiseerd tegen de kabinetsplannen.

De SP-jongeren van ROOD hebben onder de naam #studierecht de handen ineengeslagen met studenten, studentenvakbond AKKU en andere politieke jongerenorganisaties.

ROOD waarschuwt voor de dramatische gevolgen van de onderwijsbezuinigingen. De toegankelijkheid van het hoger onderwijs komt ernstig onder druk te staan door de hoge kosten die het volgen van een studie met zich meebrengt. Studenten zien uit financiƫle nood af van de master-opleiding van hun keuze of komen in de problemen met het vinden van een stageplek als ze door het afschaffen van de OV-jaarkaart zelf de reiskosten moeten gaan betalen. Bovendien sluit het wetsvoorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra aan op een lange reeks onderwijsbezuinigingen die stuk voor stuk studenten hard hebben getroffen.

ROOD-woordvoerder Tatum Postema: "Iedereen die capabel en gemotiveerd is heeft het recht om een studie op eigen niveau te kunnen volgen. Het is onwenselijk en onrechtvaardig om mensen hun studiekeuze te laten maken op basis van financiƫle middelen of reisafstand. Onderwijs is niet voor de elite, onderwijs is een recht voor iedereen."

Vanaf het centraal station zullen alle boze studenten samen naar de Grote Markt lopen om daar te luisteren naar verschillende sprekers, waaronder SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (onderwijs).

ROOD roept iedereen die studeren betaalbaar wil houden op om deel te nemen aan de demonstratie. Meer informatie over alle acties tegen de bezuinigingen op hoger onderwijs kun je vinden door op Facebook en Twitter te zoeken op #studierecht.

U bent hier