h

ROOD: Verplicht vrijwillige bijdrage?!

3 februari 2012

ROOD: Verplicht vrijwillige bijdrage?!

Afgelopen dinsdag zijn de SP-jongeren van ROOD Nijmegen in gesprek gegaan met de studenten van het ROC op de Campusbaan in Nijmegen. Veel studenten kaartten misstanden aan over een extra bijdrage die de school verplicht stelt naast het lesgeld.

Soms vragen scholen een verplichte bijdrage voor aanvullend lesmateriaal, een werkweek of een excursie. Wat de school er niet bij vertelt is dat het om een vrijwillige bijdrage gaat. De school mag de student niet verplichten om de kosten voor aanvullend lesmateriaal of voorzieningen te betalen. Veel scholen doen dat toch. Een student vertelde over acties die hij al had proberen te ondernemen: "Ik moet jaarlijks honderden euro's extra betalen voor mijn studie, ik heb er al meerdere keren vragen over gesteld en heb zelfs schriftelijk geprotesteerd, maar ze reageren niet inhoudelijk!" Dat dit voorval niet op zichzelf staat bewijst het verhaal van een moeder van een ROC-leerling: "Ik heb afgelopen jaar moeten betalen voor een studiereis van mijn zoon die niet eens doorging. Ik weiger daarvoor te betalen!"

ROOD vindt het belachelijk dat veel scholen deze bijdrage verplicht stellen en er niet bij vermelden dat het om een vrijwillige bijdrage gaat. Onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn en door deze bedragen naast het lesgeld van studenten te eisen wordt het een stuk moeilijker om het geld voor je studie te kunnen opbrengen.

Als jij ook zo’n situatie hebt meegemaakt, geef het dan door aan ROOD Nijmegen door een mailtje te sturen naar roodnijmegen@sp.nl.

U bent hier