h

Struisvogel voor wethouder van der Meer en college

10 november 2011

Struisvogel voor wethouder van der Meer en college

De SP heeft afgelopen woensdag in de gemeenteraad de "Kop in het zand"-award aangeboden. Het Nijmeegse college van B&W kreeg de award – in de vorm van een struisvogel – omdat het blind lijkt te zijn voor de enorme financiële risico's die de gemeente in de Waalsprong loopt. Doordat de woningmarkt op zijn gat ligt en de verkoop van bouwgrond stagneert, loopt Nijmegen het risico minstens 100 miljoen te moeten bijpassen om de planexploitatie sluitend te krijgen. De SP stelt voor om dit te voorkomen door 4000 betaalbare huurwoningen in het stadsdeel over de Waal te bouwen.

De gemeente dreigt voor vele tientallen miljoenen het schip in te gaan. Om quitte te draaien moet in Nijmegen-Noord elk jaar gemiddeld voor 25 miljoen euro grond worden verkocht. In het verleden ging iedereen er vanuit dat gemeente en private projectontwikkelaars winst en verlies van de planexploitatie in de GEM Waalsprong eerlijk delen. Nu het slecht gaat, blijkt dat de private partijen geen enkel risico lopen. Als projectontwikkelaars niet bijpassen en de GEM Waalsprong failliet gaat, draait de gemeente (lees de Nijmeegse belastingbetaler) volledig op voor het aflossen van de openstaande lening van 300 miljoen euro.

Het college van GroenLinks, PvdA en D66 komt volgens de SP maar met halfzachte maatregelen om dit tekort op te lossen. SP-fractievoorzitter Hans van Hooft overhandigde Burgemeester De Graaf als voorzitter van het college van B&W de struisvogel.

Van Hooft: “ Iedereen ziet dat de woningbouw achterblijft en dat dat miljoenen per jaar kost, maar wethouder Jan van der Meer en het college roepen dat er niets aan de hand is. Als echte struisvogels steken ze hun kop in het zand voor een miljoenenstrop die op de gemeente afkomt.”

Burgemeester de Graaf en wethouder van der Meer in vertrouwd gezelschap #struisvogels

De SP heeft een sociaal alternatief ontwikkeld waarmee drie grote problemen in één klap worden opgelost. Het bouwen van 4000 betaalbare huurwoningen kan het miljoenentekort in de Waalsprong voorkomen, een einde maken aan de jarenlange wachtlijst voor starters op de woningmarkt en tevens de hoog opgeleide jongeren die massaal vertrekken door de huisvestingsproblematiek voor Nijmegen behouden

Woensdag 16 november bespreekt de raad het plan van de SP om 4000 extra betaalbare woningen voor starters te bouwen in de Waalsprong. Het SP-voorstel kunt u hier nalezen.

U bent hier