h

Gemeenteraad zet gesubsidieerde werkers op straat

12 november 2010

Gemeenteraad zet gesubsidieerde werkers op straat

Ondanks de vele protesten en acties van gesubsidieerde werkers stemde de meerderheid van de gemeenteraad in met het wegbezuinigen van 400 gesubsidieerde banen. De SP stelde dat de bezuinigen ‘onnodig, dom en kortzichtig’ zijn en diende een alternatief plan in. Hier was geen bijval voor, alleen VSP en Gewoon Nijmegen stemden met de SP mee.

Hans van HooftDe SP is teleurgesteld in het resultaat. Fractievoorzitter Hans van Hooft: “De mensen met een gesubsidieerde baan hebben weken laten zien wat hun baan waard is. Dagen hebben mensen in de hal van het stadhuis gezeten, bijna 200 e-mails zijn binnen gekomen en 90 mensen namen de moeite hun verhaal te doen voor de gemeenteraad. Stuk voor stuk werden de gevolgen van de bezuiniging geschetst. Er is geen enkele reden om te denken dat deze mensen een goede kans maken op de arbeidsmarkt. Organisaties die medewerkers behouden of in dienst nemen, zullen kiezen voor het best functionerende personeel. De minder rendabelen komen op straat te staan zonder perspectief op een baan. Zij raken tot 600 euro per maand aan inkomen kwijt. En woon je toevallig samen met een verdienende partner, dan hou je helemaal niks meer over. Stank voor dank na vaak jarenlange trouwe dienst. Zo mag je niet met mensen omgaan.”

Van Hooft heeft geen enkel argument gehoord waarom het SP-plan niet haalbaar zou zijn. In het plan blijven de gesubsidieerde banen in stand en wordt toch een zelfde bezuiniging gehaald als het college heeft voorgesteld. Van Hooft: “Ons plan is nagerekend door de ambtenaren en financieel haalbaar. Bovendien houden we de gesubsidieerde banen in stand en voorkomen we dat 400 mensen via de WW in de bijstand terecht komen.”

Vooraf aan de raadsvergadering deelden SP-leden hartjes uit aan de demonstranten. Dit om hen een hart onder de riem te steken en als steun voor de gevoerde acties.

Voor de verkiezingen maakten politieke partijen beloftes over de gesubsidieerde arbeid. Zie onderstaand filmpje.

Lees het alternatief voor de bezuiniging gesubsidieerde arbeid
SP-voorstellen politieke avond 10 november 2010
Opinie: Bezuiniging gesbsidieerde arbeid: Onnodig, dom en kortzichtig

U bent hier