h

Stadsregio negeert reizigers en democratie bij overhaaste invoering OV-chipkaart

3 september 2010

Stadsregio negeert reizigers en democratie bij overhaaste invoering OV-chipkaart

Jola van DijkDe Stadsregio Arnhem-Nijmegen is van plan om de OV-chipkaart per 18 november volledig in te voeren. Dat betekent dat de strippenkaart in de hele regio binnen drie maanden afgeschaft wordt. SP-fracties uit de hele regio roepen de Stadsregio met een brief op dit besluit nu nog niet te nemen. Initiatiefneemster Jola van Dijk, gemeenteraadslid voor de SP in Nijmegen: “Het kan niet zo zijn dat de Stadsregio zo’n ingrijpend besluit voor het openbaar vervoer overhaast neemt, zonder steun van de reizigers en zonder democratisch toezicht.”

Afgelopen juni heeft de Nijmeegse gemeenteraad zich nog unaniem uitgesproken tegen een snelle invoering van de OV-chipkaart omdat er nog te veel technische problemen zijn en reizen met de OV-chipkaart voor veel reizigers aanmerkelijk duurder is. Ook het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer in de Stadsregio heeft zich vorige week nog uitgesproken tegen invoering van de OV-chipkaart per 18 november.

Van Dijk: “Dit zouden toch duidelijke signalen moeten zijn voor de Stadsregio dat een snelle invoering van de OV-chipkaart niet gewenst is. In plaats van de discussie met de reizigers en de politiek aan te gaan om de OV-chipkaart zorgvuldig in te voeren, kiest de Stadsregio voor een onnodig overhaaste invoering.”

De termijnen die de Stadsregio aanhoudt zijn zo krap dat het onmogelijk is voor de verschillende gemeenteraden en de Stadsregioraad om zich uit te spreken over de invoering van de OV-chipkaart. “Welk belang voor de Stadsregio zo’n hoge prioriteit heeft dat het boven de reiziger en de democratie gaat is mij niet duidelijk.”

De conceptbrief aan de Stadsregio is donderdag onder diverse politici verspreid ter ondersteuning. Ben van Hees van de Stadspartij Nijmegen Nu! heeft zich al bij het pleidooi van de SP aangesloten. Veel andere partijen steunen het pleidooi tegen een overhaaste besluitvorming, maar gaven aan de brief van de SP (nog) niet te kunnen steunen.

Nog geen uur na het rondsturen van de brief ontvingen de Nijmeegse politici van D66-wethouder Bert Jeene met toestemming van de Stadsregio de conceptinformatie waar 9 september over gesproken zal worden. Inmiddels is de Stadsregio ook druk bezig om die informatie op hun website beschikbaar te maken voor alle Stadsregioraadsleden. Van Dijk: “Ik ben erg blij dat we nu over deze informatie kunnen beschikken. Maar we kunnen ons er nog steeds niet over uitspreken. Deze geste van de Stadsregio doet dus niets af aan de kern van onze brief: democratisch toezicht ontbreekt volledig.”

Uit de gisteren bekend geworden informatie blijkt ondermeer hoeveel reizigers uit zichzelf gebruik maken van de OV-chipkaart: 4,25%. Van Dijk: “Dat is bedroevend weinig na een jaar waarin het gebruik OV-chipkaart zoveel mogelijk gestimuleerd is. In plaats van dit signaal serieus te nemen, wil de Stadsregio de OV-chipkaart nu aan iedereen opdringen. De OV-chipkaart kan veel voordelen hebben voor reizigers, maar dan moet het systeem wel zorgvuldig ingevoerd worden. Om dat te waarborgen hebben we een 15 puntenplan opgesteld. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat met de OV-chipkaart over de grenzen van de Stadsregio heen gereisd kan worden. In Limburg kan nog helemaal niet met de OV-chipkaart gereisd worden. Ook zijn dalurenkaartjes zoals het KAN-kaartje nog niet beschikbaar op de OV-chipkaart en is de reiziger nog vaak de dupe van technische problemen. Pas wanneer dat allemaal geregeld is, is het verantwoord om de strippenkaart als alternatief betalingsmiddel af te schaffen.”

De brief wordt mede ondersteund door:
Ben van Hees, fractievoorzitter Stadspartij Nijmegen NU!
Cris Lenting, fractievoorzitter SP Arnhem
Petra Senhorst, fractievoorzitter SP Doesburg
Pim Neuteboom, fractievoorzitter SP Duiven
Jorine Dirks, fractievoorzitter SP Rheden
Noor de Laat, namens SP fractie Zevenaar

Brief aan Stadsregio(raad), gemeenteraadsleden en colleges van B&W Stadsregio-gemeenten
15 puntenplan volledige invoering OV-chipkaart Stadsregio Arnhem-Nijmegen

U bent hier