h

OPINIE: Doorstart MuZIEum wenselijk

23 juni 2010

OPINIE: Doorstart MuZIEum wenselijk

SP gemeenteraadslid Bert Velthuis pleit voor een doorstart van het MuZIEum. Het MuZIEum is een van de populairste musea van Nijmegen. Jaarlijks ervaren 40.000 bezoekers alles over zien en niet zien. De SP heeft zich ingespannen voor behoud van het MuZIEum maar in mei moest toch het faillissement aangevraagd worden omdat de gemeenten niet bereid was het MuZIEum te steunen. In de Gelderlander van woensdag 23 juni ziet Bert Velthuis nieuwe kansen en pleit hij voor een doorstart.

Doorstart MuZIEum wenselijk

Vijf jaar geleden opende het MuZIEum zijn deuren. De museumformule sloeg aan en het duurde niet lang of 40.000 bezoekers per jaar passeerden de kassa. Met een frictiekosten-subsidie, door verkoop van vastgoed en door giften kon het MuZEum jaren zijn eigen broek ophouden. Doch langzaam maar zeker werd op het eigen vermogen ingeteerd en werd structurele hulp noodzakelijk.

Eind mei werd het faillissement voor het MuZIEum aangevraagd nadat de Gemeente Nijmegen geen steun wilde verlenen. 60 medewerkers werden naar huis gestuurd, onder wie een groot aantal mensen die zelf visuele een beperking hebben. Het op één na grootste museum van Nijmegen sloot zijn deuren, 40.000 bezoekers waren niet langer welkom. Op dit moment komen vele steunbetuigingen binnen maar ook veel getuigenissen van onbegrip dat dit in Nijmegen heeft kunnen gebeuren.

Het MuZIEum vraagt een subsidie van 100.000 euro, ofwel 2,50 euro per bezoeker. Hoewel je moet oppassen met het maken van vergelijkingen is dit bedrag laag te noemen als je het vergelijkt met de bijdrage die gemeente betaalt voor elke schouwburgbezoeker (10 euro per bezoeker). Verder kan iedereen bedenken dat 40.000 bezoekers bijdragen aan de inkomsten voor de stad. En de mensen die nu ontslagen thuis zitten komen voor een deel ten laste van de gemeente.
Op velen liet een bezoek een onvergetelijke ervaring achter. Hoe kun je beter in de wereld van de blinden binnentreden dan worden meegenomen aan de hand van mensen die leven in een lichtloos landschap. De formule sloeg aan o.a. in het hedendaagse onderwijs waar leerlingen leren door te ervaren.

Aan een doorstart en aan hulp door de gemeente verbond de wethouder van Cultuur, Henk Beerten, een harde eis: het museum zou moeten snoeien in zijn kosten. Daar wordt nu hard aan gewerkt.

Maar er is meer. Er wordt op dit moment met andere Nijmeegse musea gezocht naar nieuwe vormen van samenwerking om het culturele klimaat in de stad te versterken. Er worden nieuwe partners gezocht als Breed, die een stuk dienstverlening voor hun rekening gaat nemen als schoonmaak en huismeesterschap. Voorts wordt op dit moment bekeken of er meer mogelijkheden zijn voor stageplaatsen voor bijvoorbeeld het MBO en HBO.

Verder wordt nu gekeken welke basisscholen, VMBO scholen en ROC’s vaste klant willen worden en jaarlijks met één of meerdere klassen het MuZIEum willen bezoeken. De scholen zijn daarin zeer geïnteresseerd.
Maar de belangrijkste motivatie om door te gaan zijn toch vooral de werknemers met een visuele beperking die nu werkloos thuis zitten terwijl ze toch zo’n belangrijke levenstaak hadden: ons deelgenoot maken van hun wereld.

Over enkele weken praat de gemeenteraad over de invulling van de begroting voor komende jaren. Dan moet blijken of ook de Nijmeegse politiek een definitieve doorstart wil steunen. Ondergetekende zal in ieder geval vragen voldoende geld te reserveren om die wenselijke doorstart mogelijk te maken.

Bert Velthuis (raadslid SP)

U bent hier