h

Nijmeegse politiek weigert opnieuw op zichzelf te bezuinigen

30 april 2010

Nijmeegse politiek weigert opnieuw op zichzelf te bezuinigen

Een voorstel van SP-fractievoorzitter Hans van Hooft om 20 procent te bezuinigen op de beloning van raadsleden en wethouders kon gisteren op steun rekenen van de voltallige oppositie in de Nijmeegse gemeenteraad. De nieuwe coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en D66 wezen het voorstel echter van de hand. De SP deed dit voorstel bij de behandeling van het nieuwe coalitieakkoord van GroenLinks, PvdA en D66.

De SP stelt voor om raadsleden en wethouders 80% uit te betalen van het wettelijk vastgestelde maximum bedrag. Van Hooft: “Door de crisis komen er flinke bezuinigingen op de stad af en dit college bezuinigt nog eens extra om haar groen-rechtse ambities waar te maken. De bezuinigingen worden eenzijdig afgewenteld op de mensen die het minste kunnen missen. Als de politiek geloofwaardig wil blijven moet ze ook op zichzelf durven te bezuinigen.”

Afgelopen jaar is overigens de vergoeding voor raadsleden nog 11 procent verhoogd. Tegelijkertijd vragen GroenLinks, PvdA en D66 in hun coalitieakkoord van de ambtenaren om vier jaar lang genoegen te nemen met 0 procent loonsverhoging. Van Hooft: “In Arnhem hebben ze zes wethouders voor de prijs van vijf. Waarom kan dat in Nijmegen niet?"

U bent hier