h

Bushaltes Plein’44 verbeteren voor minder validen

14 september 2009

Bushaltes Plein’44 verbeteren voor minder validen

Einde van dit jaar komen er in Nijmegen nieuwe bussen in het stadsvervoer. Deze bussen zijn bij de middendeur voorzien van een oprijplaat, zodat mensen die gebruik maken van een rolstoel of slecht ter been zijn met de bus mee kunnen en zelfstandig de bus in kunnen stappen. Om dit nog gemakkelijker te maken zijn het afgelopen jaar vele bushaltes aangepast. Maar niet op Plein’44. De SP vraagt het college er voor te zorgen dat ook Plein’44 voor minder validen met de bus bereikbaar wordt.

Marloes PiepersSP-raadslid Marloes Piepers: “De SP vindt het erg goed en noodzakelijk dat het openbaar vervoer ook voor rolstoelgebruikers en minder validen steeds beter toegankelijker wordt. Een aantal bussen van het huidige wagenpark zijn nu al voorzien van een oprijplaat. De SP heeft signalen gekregen dat op het busstation op Plein 1944 de oprijplaat niet goed gebruikt kan worden. Reden is dat de busperrons hiervoor te smal zijn. Gemeten vanaf de stoeprand tot aan de glazen wachtruimte is deze ongeveer 1 meter breed. Gevolg is dat de oprijplaat niet goed uitgeschoven kan worden omdat deze dan tegen de glazen wachtruimte klapt. Mensen met een rolstoel hebben onvoldoende ruimte om de oprijplaat op te rijden. Bovendien ontstaat er bij drukte opstopping wanneer de oprijplaat gebruikt wordt; door het smalle perron en de glazen wachtruimte kunnen reizigers geen kant op. Kortom, de situatie is verre van ideaal.”

Ook is op het plein, in tegenstelling tot andere bushaltes in de stad, het perron niet verhoogd. Piepers: “Het afgelopen jaar zijn de perrons van de meeste bushaltes in Nijmegen verhoogd waardoor de opstap minder hoog is en iedereen gemakkelijker in kan stappen. Ook kan van de toekomstige bussen de oprijplaat beter uitgeklapt worden (meer evenwijdig dan bij groter hoogteverschil). Het is bekend dat binnen enkele jaren gestart gaat worden met het grootschalig verbouwen van Plein’44 en dat tot die tijd alleen noodzakelijke aanpassingen worden gedaan. De SP is van mening dat op Plein’44, een van de drukste busstations van Nijmegen, rolstoelgebruikers en minder validen in en uit de bus moeten kunnen stappen en dat ons inziens aanpassing van het busstation dus hoogst noodzakelijk is. We vragen het college dan ook actie te ondernemen.”

De SP roept (minder valide) reizigers op om eventuele andere knelpunten in het openbaar vervoer bij de partij te melden via nijmegen@sp.nl.

Schriftelijke vragen: Toegankelijkheid busstation Plein 1944 voor minder validen.

U bent hier