h

Vasim behouden voor huidige gebruikers

26 maart 2009

Vasim behouden voor huidige gebruikers

Afgelopen jaar is er een prijsvraag georganiseerd om ideeën binnen te krijgen over de toekomst van de Vasim. Voor de SP was die prijsvraag niet nodig. Voor de wethouders van Cultuur en Ruimte ook niet meer want de recessie heeft om zich heen gegrepen en projectontwikkelaars laten het afweten. Ze wachten op betere tijden. Voor de huidige Vasim is dit misschien wel een gunstige ontwikkeling want zij zijn gewoon doorgegaan met het zoeken naar een oplossing, die zo lijkt het, nog nooit zo dichtbij lag.

Bert VelthuisDe SP vindt dat de huidige gebruikers eindelijk de zekerheid moeten krijgen dat ze dit unieke gebouw kunnen blijven gebruiken. SP-raadslid Bert Velthuis: “Ongeveer 50 kunstenaars hebben in de Vasim als kleine ondernemer een werkplek gevonden. Het unieke Vasim monument is daarbij een inspirerende factor. In het gebouw wordt kunst ontwikkeld die nergens anders had kunnen ontstaan. Denk daarbij alleen al aan de hoogte. De Vasim is echter ook een trekpleister aan het worden voor een breder publiek. Zo zag ik dat een 8 tal scholen onlangs heeft meegedaan aan het maken van een soap. Opnameplek was de Vasim. Zo komen kunst en educatie mooi bij elkaar.”

Nieuwe partner van de huidige gebruikers is Standvast, een kapitaalkrachtige corporatie die samen met de gebruikers een plan gaat maken voor de toekomst van het gebouw. Het monument moet eerst van de gemeente worden gekocht en het achterstallige onderhoud moet ter hand worden genomen. Op het uitgestrekte terrein rond de Vasim kunnen in de loop van de komende 10 jaar allerlei plannen worden ontwikkeld om het terrein uit te bouwen tot een uniek kunst en cultuurgebied.

Velthuis: “Plannen liggen er genoeg. Als het aan de huidige gebruikers ligt, komen er in de voormalige fabriek De Vasim een evenementenhal, een theaterzaal, een permanente expositieruimte, een bronsgieterij, een café-restaurant, een inwonend beheerder, gastateliers met overnachtingsmogelijkheid, werkplaatsen, ateliers, opslag, culturele bedrijven en kantoren. Als je straks over de nieuwe brug Nijmegen komt binnen rijden zie je onmiddellijk één van de pareltjes van de stad, een waar broeinest van kunst en cultuur.”

U bent hier