h

SP steunt crisisaanpak College

19 maart 2009

SP steunt crisisaanpak College

De Nijmeegse gemeenteraad discussieerde gisteravond over de vraag hoe Nijmegen het beste de economische crisis zou kunnen doorstaan. In de gemeenteraad was grote steun voor de voorstellen van het college van B en W. Ook de SP steunt de plannen om bijvoorbeeld te investeren in betaalbare woningen, het inrichten van een mobiliteitscentrum om mensen snel van werk naar werk te leiden.

Hans van Hooft jr.SP-fractievoorzitter Hans van Hooft jr. begon zijn betoog met een analyse: “Duidelijk is dat de banken de belangrijkste oorzaak zijn van de crisis. Er worden geen hypotheken meer verstrekt, geen bankgaranties en geen investeringskredieten. Het achterwege blijven van een simpel krediet kan complete industrieën lamleggen. De wereldeconomie draait op banken die met garanties en kredieten handel mogelijk maken. Zonder garanties en kredieten geen handel. En zonder handel geen economie. En dat is nu precies de reden dat we in een crisis zitten. De banken hebben de stekker uit de economie getrokken. Ze hebben zich de laatste jaren in het Casinokapitalisme gestort en nu is het: ‘Rien ne va plus’.”

Volgens Van Hooft kan Nijmegen de crisis niet bestrijden: “Als je met een roeiboot in een orkaan zit, stel je jezelf ook niet de vraag: hoe kunnen we de orkaan tegen houden? De belangrijkste vraag moet zijn: hoe komen we met zo weinig mogelijk kleerscheuren de crisis door? Verstandige economen raden de regering aan om vooral niets te doen en de uitgaven op peil te houden. Alleen het op peil houden van de uitgaven is immers de komende twee jaar al een majeure stimulans voor de economie. En wat de SP betreft geldt voor Nijmegen hetzelfde. We moeten onze uitgaven op peil houden. Dat kan ook gemakkelijk, omdat we ruim in de reserves zitten.”

De grote vraag is wat de regering gaat doen. Burgemeester De Graaf hekelde de traagheid. Immers gemeenten zijn voor hun inkomsten afhankelijk van het gemeentefonds. Als de regering zou besluiten daar op te bezuinigen, heeft dat grote gevolgen voor de inkomsten van de gemeenten. Van Hooft: “De SP wil de uitgaven op peil houden. En dat kan, omdat we de afgelopen zeven jaar de gemeentefinanciën uitstekend op orde hebben gekregen. Onze reservepotten lopen over. We hebben minimaal 50 miljoen om in te teren, zonder dat de bevolking hoeft te leiden onder bezuinigingen op voorzieningen. Het lijkt dan net of je niks doet, maar in feite steek je daarmee vele tientallen miljoenen in de economie. En je houdt overeind wat we met z’n allen waardevol vinden. Maar dat betekent ook dat we nu niet als gekken geld over de balk moeten gooien. Als we extra geld uitgeven, moeten we ook weten dat we het later weer kunnen terugverdienen. Ons voorstel over de erfpacht is zo’n voorstel. En dat gaat niet om klein geld. Zo heeft Rotterdam voor 200 miljoen aan grond gekocht. Omgerekend naar Nijmeegse verhoudingen heb je het dan over zo’n 40 miljoen.”

De SP wil ook werk maken van het isoleren van woningen. Van Hooft: “Iets anders wat we kunnen doen is woningcorporaties geld lenen waarmee ze hun oudere woningen kunnen isoleren. Voorwaarde wat de SP betreft is wel dat de huurders niet met hogere lasten worden opgezadeld. Dat kan als we ook nog andere subsidiebronnen kunnen aanboren. En dat kan ook als we de afvalstoffenheffing afschaffen en integreren in de OZB. Dat scheelt huurders 50 euro per jaar. En dat is trouwens ook gunstig voor mensen in een koopwoning tot 5 ton.”

U bent hier