Kleinschalige VMBO blijft wens van SP
Kleinschalige VMBO blijft wens van SP
De SP-fractie heeft het College vragen gesteld over het VMBO onderwijs in Nijmegen. Aanleiding is een onderzoek in Utrecht, waar het advies wordt gegeven om VMBO-scholen een maximale omvang van 600 leerlingen te laten hebben. In Nijmegen bestaat het plan om in 2010 een VMBO-school te starten met 850 tot 900 leerlingen. Dit gaat tegen dat Utrechtse advies in. Reden voor de SP om weer aandacht voor het VMBO te vragen.
“Hoewel de gemeente niet over de schaalgrootte gaat, is zij wel verantwoordelijk en betrokken bij onderwijshuisvesting, achterstandenbeleid en zorgbeleid. En juist deze laatste elementen zijn wel mede afhankelijk van de schaalgrootte,” zegt SP-raadslid Bert Velthuis. “In Utrecht trekken VMBO-scholieren naar scholen buiten de stad. Bijna de helft van de Utrechtse VMBO-leerlingen zit op een school buiten de stad, terwijl slechts 10 procent van de leerlingen op Utrechtse VMBO-scholen van buiten de stad komt. Daarmee is de segregatie in het vervolgonderwijs in Utrecht een feit en een probleem.”
Velthuis vroeg al eerder aandacht voor de ontwikkelingen in het VMBO. “Vorig jaar kwamen de eerste berichten naar buiten dat De Alliantie Voortgezet Onderwijs voor Nijmegen en het Land van Maas en Waal plannen hebben om in 2010 aan de Neerbosscheweg een nieuwe locatie te openen voor VMBO onderwijs. Na contacten met docenten en buurtbewoners heb ik het College gevraagd of deze ontwikkeling wenselijk is. Die vraag stel ik nu opnieuw. Wat de SP betreft maken we gebruik van ervaringen elders in het land en maken we, juist op het VMBO, de start met kleinschalige scholen met een menselijke maat.”
Eerdere schriftelijke vragen (en antwoorden) over de VMBO-school in Lindenholt (22 oktober 2007)
Schriftelijke vragen (en antwoorden) over de omvang van de VMBO-school in Lindenholt
- Zie ook:
- Onderwijs