h

Kant en Karabulut in LUX

11 september 2008

Kant en Karabulut in LUX

Op maandag 29 en dinsdag 30 september zijn respectievelijk Agnes Kant en Sadet Karabulut in LUX. Kant gaat in debat over orgaandonatie en Karabulut over de Poolse werknemers.

Nederland kampt al jaren met een schrijnend tekort aan donororganen. Veel patiënten wachten jarenlang en niet zelden vergeefs op een nier, hart of lever die hun leven kan redden. Om het tekort terug te dringen riep minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) een coördinatiegroep in het leven. Die kwam met het idee voor een actief registratiesysteem: niet langer een "nee, tenzij" maar een "ja, mits". Maar nog voor het eindrapport van de coördinatiegroep officieel verscheen, kondigde minister Klink al aan de actieve donorregistratie niet te willen. Is Nederland wel klaar voor onorthodoxe oplossingen voor het orgaantekort? Aan het debat over orgaandonatie op 29 september nemen naast Agnes Kant ook Jan Terlouw (voorzitter coördinatiegroep Orgaandonatie), Henk Jan Ormel (Tweede Kamer woordvoerder orgaandonatie CDA), Gert van Dijk (beleidsmedewerker ethiek KNMG) en Andries Hoitsma (bijzonder hoogleraar Orgaantransplantatie en -donatie UMC St.Radboud) als hoofdsprekers deel. Daarnaast zal ook het aanwezige publiek gelegenheid krijgen hun mening te geven.

Een dag later op dinsdag 30 september vindt er een debat plaats met als thema: ‘Vrij baan voor de Poolse loodgieter’. Met het openstellen van de grenzen voor Midden en Oost Europese werknemers hebben met name veel Polen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in Nederland te komen werken. Wat zijn hier de gevolgen van en wat als de grens ook open gaat voor Roemenen en Bulgaren? SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut gaat in debat met Wim Balthussen (FNV Bondgenoten) en Leo de Kleijn (SP raadslid in Rotterdam en redactielid Grenzeloos). Dit debat is een initiatief van Grenzeloos.

Beide debatten beginnen om 20.00 uur. Gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX. Reserveren is mogelijk via 0900-5894636 (0900-LUXINFO) of kijk op www.lux-nijmegen.nl

U bent hier