h

Dreigende sluiting drugsopvang

11 mei 2007

Dreigende sluiting drugsopvang

Het voortbestaan van de 24-uurs opvang voor verslaafde daklozen in Nijmegen is onzeker. Het rijk wil meer geld geven aan de vier grote steden voor opvang van verslaafden en daklozen. Consequentie kan zijn dat Nijmegen jaarlijks 2,5 miljoen euro inlevert.

Wethouder Hans van Hooft (Maatschappelijke Opvang): "Dan kunnen we zeker het multifunctioneel centrum sluiten." 4 Juni debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.

Nijmegen heeft met de andere 'kleinere' gemeenten (de zogeheten G27) al uitvoerig geprotesteerd bij staatssecretaris Jet Bussemaker tegen het 'rampzalige' plan. Van Hooft: "Maar zij heeft nog niks toegegeven, het zal erom spannen."

Nijmegen moet van alle steden het meeste inleveren, mocht het doorgaan. Van Hooft is furieus: "Wij sparen met elke veelpleger die we van straat plukken, een schadepost uit van een half miljoen. We verdienen miljoenen voor de staatskas en krijgen dit als beloning."

Hij zou het enorm betreuren wanneer de sluitende keten van 24 uur opvang per dag in Nijmegen doorbroken moet worden: "Voor verslaafden ga ik treinkaartjes enkele reis Amsterdam en Utrecht kopen. Ik zou niet weten hoe ik dit anders moet oplossen."

Mocht het besluit nadelig uitvallen voor Nijmegen, dan is sluiting mogelijk al per 2008 een feit. Het centrum werd in 2004 geopend. De bezetting is wat minder dan verwacht. Hans van Hooft werkt aan nieuwe plannen voor een optimaler gebruik van het pand.

© De Gelderlander, vrijdag 11 mei 2007, Frank Hermans

Orgineel bericht in de Gelderlander met reacties van lezers (opent in nieuw venster).

U bent hier