h

ROOD Nijmegen opent Irak-doofpot in binnenstad

4 april 2007

ROOD Nijmegen opent Irak-doofpot in binnenstad

ROOD, de jongerenafdeling van de SP, voert donderdagavond in de Nijmeegse binnenstad actie voor openheid over de Nederlandse steun aan de Irak-oorlog. De SP-jongeren openen tijdens koopavond een symbolische doofpot waarin Nijmegenaren hun vragen over de steun aan de rampzalige oorlog kunnen deponeren. De SP pleit voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun voor de Amerikaanse inval.

Nadat de SP-motie voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij de Irak-oorlog het niet haalde, besloten de SP en ROOD hier alsnog steun voor te vragen onder de Nederlandse burgers. De SP wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de informatie waar de Nederlandse regering haar steun aan de oorlog tegen Irak op heeft gebaseerd. Onderzoek in Amerika en Engeland heeft aangetoond dat belangrijke informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak niet juist was. President George Bush en premier Tony Blair hebben dat openlijk toegegeven. Het is hoog tijd dat er ook in Nederland volledige openheid van zaken wordt gegeven over de steun aan de oorlog tegen Irak. Desondanks doet de Nederlandse regering er alles aan om in Nederland het deksel op de doofpot te houden. De PvdA, aanvankelijk overtuigd voorstander, heeft het onderzoek weg onderhandeld tijdens de formatie. De Tweede Kamer wees een parlementair onderzoek af, dankzij een blokkade van coalitiepartijen CDA, CU en PvdA. Later dit jaar, in juni, zal een soortgelijke stemming in de nieuwe Eerste Kamer aan de orde komen. De SP vindt dat het afgelopen moet zijn met deze geheimzinnigheid en blijft pleiten voor een parlementaire enquĂȘte. De handtekeningenactie is bedoeld ter ondersteuning van het pleidooi voor een onderzoek dat de SP in de Eerste Kamer zal houden. Het is dus erg belangrijk dat er heel veel handtekeningen komen. De doofpot-actie van de Nijmeegse jongeren maakt deel uit van een landelijke campagne die de SP voert. Van 18.00 tot 21.00 uur staan zij in de Molenstraat voor het inzamelen van kritische vragen en handtekeningen.

U bent hier