h

Succesvolle demonstratie tegen thuiswedstrijd Israël in Goffertstadion

7 september 2006

Succesvolle demonstratie tegen thuiswedstrijd Israël in Goffertstadion

Bijna 70 mensen demonstreerden tegen de thuiswedstrijd van Israël in het Goffertstadion. Op het moment van de aftrap werden witte ballonnen de lucht ingelaten die recht over het stadion gingen. Voorafgaand werden enkele woorden gewijd aan de achtergrond van de actie en werd een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers.

De bijeenkomst werd door de SP Nijmegen en de Palestina Solidariteitsgroep Nijmegen georganiseerd. Onder het motto ‘Dit Israël is niet welkom’ werd de oproep gedaan aan de Nederlandse regering en aan de gemeente Nijmegen om zolang de staat Israël de rechten van burgers en de internationale rechtsorde met voeten treedt op geen enkele manier mee te werken aan de thuiswedstrijden van het nationale elftal van Israël.

Mensen verzamlen voor de demonstratie

SP-statenlid Agnes Lewe vertelde meer over het politieke doel van de bijeenkomst. Arthur Bruls van de Palestina Solidariteitsgroep Nijmegen ging vervolgens in op de achtergronden en de vergeten oorlog in Gaza. Hierna werd een minuut stilte gehouden voor alle slachtoffers die de afgelopen zomer zijn gevallen. Daarna trokken de deelnemers aan de bijeenkomst naar een plek waar de ballonnen zouden worden opgelaten. Eerst werd er een proefballon opgelaten die recht over het stadion ging. Op het moment van de aftrap gingen de andere ballonnen de lucht in die eveneens recht over het stadion gingen.

Ballonnen de lucht in

Later die avond diende de SP-fractie een motie in, waarin de gemeenteraad uitspreekt dat de gemeente Nijmegen op geen enkele manier meer meewerkt aan thuiswedstrijden van het nationale elftal van Israël op Nijmeegs grondgebied zolang de staat Israël de rechten van burgers en de internationale rechtsorde met voeten treedt. Helaas kreeg deze motie alleen steun van de SP en twee leden van de GroenLinks-fractie.

Bekijk de fotoreportage van de actie
Lees de motie die de SP heeft ingediend
Meer over de achtergrond van de actie

U bent hier