h

ROOD Nijmegen voert actie bij Total

7 september 2006

ROOD Nijmegen voert actie bij Total

Vrijdag 8 september gaat ROOD, Jongeren in de SP, flyers uitdelen bij een Total tankstation in Nijmegen. De flyeractie valt samen met een landelijke actiedag van het Burma Centrum Nederland tegen de aanwezigheid van Total in Burma. Een week later, vrijdag 15 september, zal Jennifer Hartogensis van het Burmacentrum komen vertellen over de situatie in Burma en Thailand, en over wat Total daar allemaal doet. Dit begint om 14.00 uur in De Klinker aan de Van Broeckhuysenstraat 46.

Burma wordt tot de ergste drie dictaturen van de wereld gerekend. Met de flyeractie wil ROOD automobilisten oproepen tot een boycot van Total. Total is verreweg de grootste investeerder in Burma. In 1995 sloot Total een ontginningsakkoord met o.a. het Burmese staatsbedrijf Myanmar Oil. In het contract stond dat het Burmaanse leger de pijpleiding en de aanleg ervan zouden beschermen. Tevens leverde het leger dwangarbeiders voor de aanleg hiervan. Daarnaast resulteerde de aanleg van de pijpleiding in forse milieuschade. Door de samenwerking van Total met het Burmese staatsbedrijf Myanmar Oil levert de aanwezigheid van Total de regering veel geld op. De helft hiervan wordt weer doorgesluisd naar het Burmese leger.

Sinds 1962 is in Burma een militair bewind aan de macht. In 1990 vonden er onder grote internationale druk verkiezingen plaats, de oppositie won. De junta negeert de voor hen negatieve verkiezingsuitslag en de belangrijkste oppositieleider staat onder huisarrest.

Het militair bewind voert een economisch miserabel beleid. Ruim de helft van het overheidsbudget gaat op aan het leger, om de eigen bevolking te onderdrukken. De economie van het land wordt draaiende gehouden door het gebruik van dwangarbeiders. Onder meer voor het aanleggen van bruggen, wegen en vliegvelden. In de oorlog tegen de minderheden worden burgers als dragers voor het leger of als levende mijnenvegers ingezet. Ook voor de verfraaiing van Burma om toeristen te trekken werden Burmezen gedwongen te werk gesteld. Volgens Refugees International gebruikt het Burmese leger op grote schaal verkrachting als middel tegen opstandige etnische minderheden. Momenteel zitten in Burma ruim 1100 politieke gevangenen achter het tralies en volgens Human Rights Watch is Burma het land met het grootste aantal kindsoldaten.

Lees de mening van Jan Marijnissen over de activiteiten van Total in Burma

U bent hier