h

SP na winst tweede partij in Nijmegen

8 maart 2006

SP na winst tweede partij in Nijmegen

De SP in Nijmegen is na een zetel winst de tweede partij geworden. De PvdA wordt de grootste, GroenLinks verloor zetels. Het linkse blok heeft als totaal een zetel gewonnen.

De SP haalde 16,9% van de stemmen, tegen 14,6% in 2002. Dit levert een zetel winst op, waarmee het totaal op 7 zetels uitkomt. De SP wordt daarmee in zetelaantal de tweede partij in Nijmegen. In ledenaantal is de partij al jarenlang de grootste van de stad.
De PvdA stijgt van 19% naar 25,4% en wordt daarmee met 11 zetels de grootste partij in de raad (3 zetels winst). GroenLinks daalt van 22,1% naar 15,6%, en komt daarmee op 6 zetels uit (3 zetels verlies). De linkse coalitie heeft een zetel gewonnen en komt op 24 zetels (57,91% van de stemmen). Alle drie de partijen hebben uitgesproken door te willen gaan met de coalitie.

De meerderheid van de Nijmegenaren heeft in het referendum vóór de herbouw van de Donjon gestemd. 60% ziet de toren in het Valkhofpark graag herbouwd worden, 40% heeft dit liever niet. De vraag is echter nog of het vanuit de rijksoverheid toegestaan wordt. Staatssecretaris Medy van der Laan sprak zich eerder weinig enthousiast uit over de herbouwplannen.

U bent hier