h

SP ondersteunt actie van Birmacentrum tegen Total

2 februari 2006

SP ondersteunt actie van Birmacentrum tegen Total

De SP afdeling Nijmegen werkt vrijdag 3 februari mee aan de actie van het Birmacentrum Nederland om tankers bij Total op te roepen bij een andere pomp te gaan tanken. Dit vanwege de financiële steun van Total aan het militaire regime in Birma. De SP ondersteunt op diverse plaatsen in Nederland de actie.

Total investeert jaarlijks 200 miljoen dollar in het dictatoriale Birma. Het militaire regime dat al 43 jaar aan de macht is, heeft gezorgd voor meer dan 1,6 miljoen vluchtelingen. Hiermee komt Birma in de top 3 van de ergste dictaturen ter wereld. Verzet tegen het regime wordt zwaar bestraft. Aung San Suu Kyi – geweldloos verzetsstrijdster in Birma en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede – heeft in totaal al meer dan 9 jaar huisarrest.

Om de wapens en het 400.000 man tellende leger te financieren zijn buitenlandse investeringen cruciaal. De grootste investeerder in Birma is Total. Sinds 1991 is deze Franse oliemaatschappij betrokken bij de aanleg van een 63 kilometer lange pijpleiding in Birma. Voor de aanleg zijn honderden hectare bos gekapt. Dit heeft grote gevolgen voor natuur en milieu. Tientallen dorpjes zijn hardhandig verplaatst. Duizenden Birmese hebben gedwongen aan de pijpleiding gewerkt. Jaarlijks betaalt Total zo’n 200 miljoen direct aan het militaire regime voor ‘onderhoud’. De bijdrage van Total is cruciaal voor het voortbestaan van het regime.

De SP ondersteunt de oproep van het Birmacentrum om Total te boycotten zo lang zij dit militaire regime ondersteunt. De SP zal bij het Total-station aan de Stationsstraat in Oosterhout de klanten op de hoogte brengen van de activiteiten van Total in Birma. De pomphouder zal worden gevraagd bezwaar te maken bij de directie tegen de investeringen van Total in Birma.

Website Birmacentrum

U bent hier