h

SP deelt pamfletten uit bij Total-pomp

5 februari 2006

SP deelt pamfletten uit bij Total-pomp

De SP heeft vrijdag 3 februari deelgenomen aan de boycotactie van het Birmacentrum tegen Total. Bij de Total-pomp in Oosterhout werden klanten gewezen op de ondersteuning van Total aan het Birmese dictatoriale regime.

De SP overhandigde de manager een brief met het verzoek bij het Nederlandse hoofdkantoor aan te dringen op het beëindigen van de steun aan Birma. De manager was van mening dat hij hier niet over ging. De SP informeerde de klanten over het beleid van Total door middel van een pamflet.

Bert Peterse (links) en Kilo Mike Aye delen folders uit bij Total
Bert Peterse (links) en Kilo Mike Aye delen folders uit bij Total in Oosterhout.

De SP kreeg steun van de Birmese vluchteling Aye. Hij vluchte in 1991 naar Thailand om 10 jaar later naar Nederland te komen. Aye verzette zich in Birma tegen het dictatoriale militaire regime. Hiervoor werd hij opgepakt en gevangen gezet. Na zijn vrijlating ging Aye naar Thailand, waar hij zijn verzetsactiviteiten voortzette tot 2001.

Total investeert jaarlijks 200 miljoen euro in Birma en maakt gebruik van dwangarbeid bij de aanleg van een gasleiding door het land. Zonder deze financiële steun zou het Birmese regime niet kunnen voortbestaan.

U bent hier