h

Uitgeklede kerstmannen confronteren Balkenende met armoede

21 december 2005

Uitgeklede kerstmannen confronteren Balkenende met armoede

De Nijmeegse SP grijpt de komst van Balkenende op 21 december aan om te protesteren tegen de groeiende armoede in Nederland. De premier komt dan de Godenpeiler onthulen, een kunstwerk dat herinnert aan het Romeinse verleden van Nijmegen. Een tiental ‘uitgeklede’ kerstmannen (m/v) met baard en muts nog op maar verder in hun ‘ondergoed’, zijn solidair met de groeiende aantallen armen die niets meer hebben dan een uitgeklede kerst.

Woordvoerder en voorzitter van de Nijmeegse SP, Marloes Piepers licht toe: "Het kabinet laat honderdduizenden mensen met een smalle beurs in de kou staan. De SP wil om te beginnen een armoedetoeslag van 200 euro voor alleenstaanden en 400 euro voor gezinnen. Hiervoor is ruimte zat dankzij meevallers op de Rijksbegroting. Het is een schande dat terwijl het begrotingstekort daalt, de armoede stijgt."

Armoede in Nederland groeit sterk, zo bleek uit de onlangs gepubliceerde Armoedemonitor van het CPB. Enkele conclusies: één op de tien huishoudens heeft een laag inkomen. Sinds 2001 zijn er 100.000 huishoudens bijgekomen met een laag inkomen. En één op de acht kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dat betekent onder andere geen geld hebben voor vervanging van meubels, nieuwe kleren en zelfs verwarming van het eigen huis. De voedselbanken, waar mensen in de rij moeten staan voor eten, schieten als paddestoelen uit de grond.
Balkenende komt vier dagen voor kerstmis naar Nijmegen om een kunstwerk te onthullen dat herinnert aan Romeinse tijden. Hij komt echter met lege handen. De ruzie binnen de coalitie over vergoeding van de gestegen energieprijzen is beslecht met een halfzacht compromis dat op zijn best een aalmoes is voor een enkeling. Maar dat compromis maakt de bezuinigingen van de afgelopen jaren en de ellende die het nieuwe Zorgstelsel aanricht bij lange na niet goed.

Balkenende is de premier van alle Nederlanders, ook van de groeiende groep die in armoede leeft. Hij zou volgens de SP dan ook voorop moeten gaan in de armoedebestrijding. Het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen als Bijstand en WAO zouden verhoogd moeten worden. Dat snijdt hout en houdt de kachel brandend. In plaats daarvan laat Balkenende armen in de kou staan, kerst of geen kerst.

U bent hier