h

Seniorenpartij VSP wil studenten weren bij stemmen: oneerlijke concurrentie?

7 november 2005

Seniorenpartij VSP wil studenten weren bij stemmen: oneerlijke concurrentie?

De VSP (Verenigde Senioren Partij) wil studenten weren bij gemeenteraadsverkiezingen. Ze zouden de plaatselijke politiek teveel verstoren omdat ze te "links" zouden stemmen (Gelderlander, 7 november '05). Een reactie.

In Nijmegen studeren ongeveer 25.000 studenten aan hogeschool en Universiteit. Daarvan wonen er ongeveer 18.000 in de gemeente zelf. Dat is grofweg 12 procent van de bevolking van Nijmegen. Maar wat zien we, ongeveer 60% van de stemmen zijn gegaan naar de partijen van het huidige linkse college. Het waren allerlei soorten Nijmegenaren die hebben gezorgd voor de linkse meerderheid, niet alleen de studenten.

Volgens berekeningen zijn linkse studenten goed voor 3 a 4 zetels. Ouderen zijn echter goed voor 6 a 7 zetels in de Nijmeegse raad, want er wonen ruim 27.000 60-plussers in Nijmegen. Bovendien is de opkomst onder ouderen ook nog eens hoger dan onder jongeren. De vraag zou dus eerder moeten zijn waarom de VSP er niet in slaagt om meer ouderen op zich te laten stemmen.

De invloed van studenten valt dus wel mee. Bovendien is dit een groep die toch minstens 4 jaar lang, meestal langer in deze stad woont. Een groep die daarnaast hier werkt en een bijdrage levert aan de economie, de horecaomzet en het gevarieerde culturele klimaat in Nijmegen. Iedereen die in Nijmegen woont, ongeacht hoe lang, heeft het recht om mee te denken en praten en te beslissen over de de toekomst van de stad. Het weren van een bepaalde groep op basis van herkomst is regelrechte discriminatie. Wat word de volgende stap in het programma van de VSP en Jo Janssen, een terugkeer naar het census-kiesrecht? Immers mensen met een laag inkomen stemmen ook vaker links. Wij raden dan ook ouderen aan om bij de komende verkiezingen op de SP te stemmen.

Namens ROOD, jongeren in de SP,
Matthias van Hunnik, gemeenteraadslid SP Nijmegen,
Bert Peterse, Voorzitter ROOD Nijmegen

Geef je mening over dit onderwerp.

Website ROOD Nijmegen

U bent hier