h

Matthias van Hunnik

0647988542

Woordvoerder wonen, parkeren en mobiliteit

Matthias van Hunnik (1981) is getrouwd, vader van twee zoons (een tweeling, geboren in 2012) en woont in Nijmegen. Hij is fractiemedewerker van de SP in Gelderland.

Matthias werd in 1981 geboren in Winterswijk en bracht zijn jeugd door in Aalten, Leiden en Terborg. In 2000 liet hij de Achterhoek achter zich om voor zijn studie politicologie in Nijmegen te gaan wonen. Hij maakte de overstap naar geschienis en studeerde in 2009 af op het gebied van de politieke geschiedenis en deed een minor oudheidkunde.

Tijdens zijn studententijd werd Matthias politiek actief. Hij was bestuurslid van studentenvakbond AKKU en werd actief bij ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. Zo raakte hij ook al snel betrokken bij de SP afdeling in Nijmegen. Hij werd lid van het afdelingsbestuur en tussen 2003 en 2010 zat Matthias namens de SP in de gemeenteraad van Nijmegen.

In 2008 trad Matthias in dienst van de Gelderse SP-fractie als fractiemedewerker. Van 2010 tot 2014 was Matthias voorzitter van de Nijmeegse SP afdeling en in 2014 was hij campagneleider van de succesvolle campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van de
Nijmeegse SP. Sinds mei 2015 is hij weer raadslid in Nijmegen namens de SP.

In zijn vrije tijd zit Matthias graag op de racefiets of speelt hij gitaar in zijn band Smash The Statues.


DE MENS ACHTER DE POLITICUS:

Matthias van Hunnik

 
Boek:
Ik lees graag historische boeken. Ben een groot fan van hoe oudheidkundige Fik Meijer de klassieke wereld tot leven brengt, ook voor niet-historici. Voor de Tweede Wereldoorlog is Anthony Beevor een van mijn favoriete auteurs. Verder lees ik regelmatig wielerboeken. 
 
Film:
Van The Shawshank Redemption tot Star Wars tot Oh Brother where art thou. En zijn zoveel goede films.
 
TV-programma: 
Ik kijk graag Netflix-series als House of Cards en Lilyhammer. Op televisie vooral informatieve programma's als het journaal, Tegenlicht, Andere Tijden. En voor de nodige lach Zondag met Lubach en QI op de BBC.
 
Muziek: 
Teveel om op te noemen. Maar de kern van mijn platencollectie wordt gevormd door punk, metal, country en singersongwriters. Eervolle vermeldingen voor Billy Bragg, Descendents en Metallica. En ik maak zelf graag muziek.
 
Sport: 
Wielrennen is mijn sport. Zelf fiets ik graag door het prachtige Rijk van Nijmegen en steek ik regelmatig de grens over naar Duitsland. En wielerwedstrijden bekijk ik graag thuis op de bank of langs de kant van de weg.
 
Vakantiebestemming:
Dat kan overal zijn. Zweden en Italië hebben wel een speciaal plekje in mijn hart. Als je er mooi kan fietsen is dat een plus!
 
Gerecht:
Vegetarische lasagna. Of thais eten.
 
Kunst:
Daar hou ik van. 
 
Woonplaats:
Ik kwam naar Nijmegen voor mijn studie. Maar ik had de stad eigenlijk al uitgekozen voordat ik wist wat ik ging studeren. De veelzijdigheid van de omgeving en de sfeer in de stad maken dat ik hier niet meer weg wil.
 
Zit politiek in je familie?
Mijn overgrootvader was een van de oprichters van de SGP en mijn oom was raadslid voor de VVD. Maar dat heeft (gelukkig) weinig invloed gehad op mijn eigen politieke keuzes... 
 
Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?
De oneerlijke verdelening van welvaart in de wereld en de technocratische neoliberale politiek van de paarse kabinetten uit de jaren '90 maakte dat ik mij in 1999 aanmeldde bij de SP.
 
Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?
Nelson Mandela is voor mij een inspirerende persoon vanwege zijn strijd tegen de apartheid maar ook de manier waarop hij na zijn vrijlating heeft gewerkt aan het brengen van eenheid en de opbouw van zijn land. 
De meest indrukwekkende hitorische gebeurtenis in mijn leven was de val van de muur in 1989. Zo jong als ik was had ik door dat hier iets speciaals gebeurde.
 
Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint, in zo'n loterij…?
Stukje huis aflossen, geld opzij zetten voor mijn kinderen. En een heel klein deel gebruiken om mijn droom-racefiets te kopen. 
 
Hoe ga je je ontspannen na een zware raadsvergadering?
Even een alcoholvrij biertje in de kroeg met mijn fractiegenoten. En daarna snel naar huis want de wekker gaat weer vroeg.

U bent hier