h

Woningnood

  • Met woningcorporaties worden harde afspraken gemaakt om de verdere tweedeling in kansarme en kansrijke wijken tegen te gaan. Vrijkomende huurwoningen in populaire wijken worden toegewezen aan mensen met een laag inkomen. Omgekeerd worden woningen in buurten waar de leefbaarheid een probleem is, toegewezen aan mensen met werk en een eigen inkomen.
  • Door vergrijzing is er een toenemende vraag naar woningen voor ouderen waar ook op termijn wonen en zorg gecombineerd kunnen worden. De gemeente neemt een voortrekkersrol om wonen, zorg en welzijn in de wijk te sturen. Komende jaren worden, verspreid over de stad, zorgvoorzieningen en nog eens 1000 (senioren/zorg)woningen gerealiseerd. Ouderen uit de wijk krijgen voorrang bij verhuizing naar een seniorenwoning in hun eigen wijk.
  • Door de mogelijke afschaffing van de OV-jaarkaart wordt reizen voor studenten een stuk duurder. De kamernood dreigt hierdoor opnieuw te groeien. Daarom bouwen we samen met de SSHN de komende vier jaar 1000 extra studentenwoningen. Door te zorgen voor voldoende betaalbare huurwoningen zorgen we dat afgestudeerden makkelijker kunnen doorstromen van een kamer naar een huurwoning. Hiermee garanderen we dat alle nieuwe studenten binnen een jaar een kamer in Nijmegen kunnen vinden.
  • De gemeente blijft huisjesmelkers aanpakken. De huurteams houden financiële steun van de gemeente zodat ze huurders kunnen bijstaan. Nieuwe studenten worden door de gemeente actief geïnformeerd over hun rechten als kamerbewoner om weerbaar te zijn tegen misstanden. De gemeente grijpt in wanneer door achterstallig onderhoud de veiligheid en gezondheid van de huurder in gevaar komen.
  • Met de invoering van het kraakverbod wordt speculanten nog maar weinig in de weg gelegd om panden leeg te laten staan. De gemeente stelt een leegstandsverordening op waarmee voor panden die langer dan een jaar leegstaan een alternatieve gebruiker kan worden voorgedragen. Bij niet meewerken van een eigenaar kan de gemeente een leegstandsboete opleggen. Zolang er woningnood is, treed de gemeente niet handhavend op tegen krakers, mits het gebouw langer dan een jaar leeg staat en er geen gevaar bestaat voor de openbare orde.

U bent hier