h

Werk

  • We zorgen voor 1000 extra banen door werk te laten lonen voor zowel werknemer als werkgever. De komende jaren geven we bijstandsgerechtigden een loonkostensubsidie van een halve uitkering mee als ze werk voor minimaal 32 uur per week vinden. Zo zorgen we ervoor dat werk dat nu niet rendabel is weer rendabel wordt, zowel voor werknemer (120% netto minimumloon) als werkgever (70% bruto minimumloon), en bespaart de gemeente miljoenen op uitkeringen en dure, kansloze reïntegratietrajecten. Deze subsidie wordt in 10 jaar afgebouwd.
  • De gemeente gaat de komende 4 jaar investeren in 4000 extra betaalbare en middeldure huurwoningen in de Waalsprong. Daarmee zorgen we voor 1000 extra banen in de bouw. Met bouwbedrijven maken we afspraken over het in dienst nemen van Nijmeegse werklozen.
  • Bij alle projecten waar de gemeente in investeert maken we met aannemers harde afspraken dat zij (en eventuele onderaannemers) zich aan de geldende CAO houden en dat ZZP-ers minimaal worden betaald op CAO-niveau. Wij geven niet langer ruimte aan oneerlijke concurrentie en uitbuiting van onderbetaalde werkkrachten, veelal uit armere Europese regio's. Voor misbruik wordt een meldpunt ingesteld.
  • Er komt een einde aan de praktijk dat mensen gedwongen worden om te werken met behoud van uitkering. Dit is hooguit acceptabel als het korter duurt dan een half jaar en  serieus perspectief geeft op een baan met een fatsoenlijk inkomen.
  • Uitkeringsgerechtigden mogen hun eigen reïntegratietraject indienen. Immers, hoe gemotiveerder om snel aan het werk te komen, hoe groter de kans op succes. Hierbij wordt passende begeleiding door de gemeente geboden. Zelfhulporganisaties van werkzoekenden krijgen ondersteuning van de gemeente.
  • Om schooluitval tegen te gaan, maakt de gemeente samen met het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs harde afspraken zodat er voldoende geschikte stageplaatsen en leer-werktrajecten komen voor scholieren en (voortijdig) schoolverlaters.
  • De gemeente zet in op het aantrekken van extra werkgevers in de regio, waardoor meer arbeidsplaatsen ontstaan. De voorkeur gaat daarbij uit naar de sector van groene energie, bijvoorbeeld in de vorm van zonnecellen(productie), die de gemeente daarna zelf kan afnemen. 

U bent hier