h

Veilige wijken

Overlast in de wijk is voor omwonenden een aanslag op de leefbaarheid van hun woonomgeving. Als het aan de SP ligt werken instanties samen om mogelijke overlast te voorkomen en waar nodig op te lossen. Waar hulpverlening niet helpt, moet stevig opgetreden worden.

  • Elke wijk heeft een wijkagent die de wijk goed kent en bekend is bij bewoners. De wijkagent organiseert regelmatig spreekuren in de wijk en is bereikbaar via Twitter.
  • Het aantal woninginbraken is de laatste jaren fors gestegen. Dat is alleen goed terug te dringen met een dadergerichte aanpak. Dit betekent dat de politie verdachten van veelvuldige criminaliteit dag en nacht gaat volgen om zo voldoende bewijsmateriaal te verzamelen voor een veroordeling.
  • Ernstig overlastgevend en intimiderend gedrag door jongeren wordt niet getolereerd. We voorkomen dat hangjongeren in de criminaliteit belanden door ze te helpen werk of een opleiding te vinden. Ouders worden actief ondersteund bij de opvoeding van jongeren met probleemgedrag. Zo nodig wordt drang en dwang toegepast om overlast terug te dringen.
  • Criminelen die de buurt terroriseren zijn vaak bij alle instanties en de politie bekend, maar kunnen hun asociale gedrag voortzetten omdat niemand adequaat ingrijpt. De politie richt een team op om de rotte appels uit de buurt te verwijderen. Na detentie wordt er gezorgd voor een goed reïntegratietraject. Zo voorkomen we bovendien dat anderen (jongeren) verleid worden tot (drugs-)criminaliteit.
  • De politie grijpt direct in bij klachten over drugspanden en wietplantages in de wijk. Indien nodig en mogelijk vindt huisuitzetting plaats.
  • Veelplegers en straatdealers verdienen een lik-op-stuk-beleid. Voor ex-gedetineerden en ex-verslaafden moet er gezorgd worden voor betere maatschappelijke reïntegratie om draaideurcriminaliteit te voorkomen.
  • Probleemgezinnen zijn vaak niet alleen een probleem voor de buurt maar ook voor zichzelf. Zij krijgen een gezinscoach die de regie overneemt. Wanneer er niet wordt meegewerkt volgen er duidelijke sancties of in het uiterste geval huisuitzetting.
  • We zijn terughoudend met het inzetten van camera's op straat. Cameratoezicht is wel wenselijk waar het gericht is op het terugdringen van criminaliteit (bijvoorbeeld tegen fietsendiefstal bij stations), straatgeweld in uitgaansgebieden of specifieke probleemplekken in de stad.
  • De huidige coffeeshops hoeven niet weg. Wel worden coffeeshophouders verantwoordelijk gesteld voor de overlast die hun bezoekers in de directe omgeving veroorzaken.
  • Serieuze overlast van horecagelegenheden wordt strenger aangepakt.

Terug naar de standpuntenpagina

U bent hier